search instagram arrow-down

Afganistan Cleaners en Europese inschrijvingen diensten

In de zomerperiode was de afwaskeuken bevolkt met jeugdige interim managers, althans dat vonden zij zelf. Wij meenden gewoon schoolgaande vakantie werkers te hebben aangetrokken dat beoogde bij te verdienen voor een vakantie naar Spanje of naar een dans- en wip eiland in de Middellandse zee. Deze bojo’s hebben nog niet begrepen waar het bij werken omgaat. Het handelt namelijk gewoon om op de afgesproken tijdstippen aanwezig te zijn. Vervolgens in de afwas area de vaat voor te spoelen, door de vaatwasser te loodsen en na het opruimen de keuken schoon te maken. Simpel en Sky Radio staat aan. Instructies in woord en geschrift beschikbaar.

Ja, morgen ben ik er niet want vanavond en vannacht ‘Awakenings’.

Ons antwoord: morgenochtend hier ook ‘Awakenings’ met koffie en een luiwagen en emmer sop. Bojo komt niet opdagen en beëindigt hierdoor zijn overeenkomst. Meer van die voorbeelden wilt u niet horen. Nu via een asielverkrijgerskamp een kandidaat schoonmaker uit Afganistan, een en ander volgens officieel protocol. Na het lezen van ‘The Kite Runner’en ‘A thousand Splendid Suns’ en interviews in bijlagen van zaterdag kranten meen ik iets meer te weten van dat land. Welnu er werkt nu een ingenieur als afwasser. Voedsel, halal voorbereid, moeten wij hem opdringen, zo verlegen is hij en wil vooral voorkomen dat hij tot last is. De afzuigkappen, geprogrammeerd voor maandelijkse schoonmaak, worden bijna dagelijks gereinigd en de filters door de vaatwasser getrokken. Niets is teveel.

Bij een opdrachtgever in de schoonmaak is een full-timer met ziekte verlof. Het woord verlof dient hier gelezen als een algemene verwijzing naar afwezigheid van het werk, doch geenszins bedoeld in de betekenis van instemming met dit feit. De man zit in het epicentrum van zijn ‘mid life’ crisis, is onaanspreekbaar vanwege de hoeveelheid pillen die gezondheidszorg er dagelijks instopt. Ik veronderstel dat in Marokko een dergelijke ziekte niet voorkomt laat staan dat je je ervoor kunt ziekmelden en of volledig doorbetaald wordt. Uitzendkracht ingezet. Veertiger, gezond uiterlijk met ringbaard als tegenvaller. Waarom bent u uitzendkracht vraag ik beleefd. Dank u vriendelijk dat u dat vraagt. Ik ben ‘free lance’ ICTer en heb momenteel geen opdrachten en de schoorsteen moet roken. Prachtig dat onze schoonmaakbranche die flexibiliteit en de mogelijkheid heeft die mensen een (tijdelijk) inkomen te bieden.

We zijn er nog niet. Want mooi schoonmaken in een veilige en betrouwbare omgeving is niet meer mogelijk. Inschrijvingen volgens Europese voorschriften beogen open concurrentie en vrije mededinging. Het maakt geen enkel verschil hoe uitgebreid de bestekken ook zijn, de voorschriften gedefiniëerd en de inschrijvende schoonmaakbedrijven geduid met realistische calculaties en offertes in te schrijven. De inschrijfcommissies van de ISS, Gom, CSU, Hector en schoonmaakbedrijven met andere afkortingen, die bestaan uit commercanten en juristen, schrijven altijd lager in ten opzichte van het niveau van de voorlaatste inschrijving. We laten de rol van de adviesbureaus buiten beschouwing daar van hen geen enkel initiatief ter verbetering valt te verwachten. Inkopers daarentegen zouden meer ‘ballen’ moeten tonen en hun inzicht in hoe het werkelijk toegaat in deze inschrijvings misere omzetten in tegenacties. Zelfs vakbonden komen in actie, alsdus de wakker krant van Nederland. Inderdaad niemand is blij met een nieuw resultaat uit een Europese inschrijving diensten. De klant niet, de schoonmaker zeker niet (meer productie in minder arbeidsuren) en de gebruiker ervaart minder kwaliteit en denkt ‘wat een rotzooi’ en als ik mijn baan kwijtraak dan zeker niet een ‘interim’ job in de schoonmaak. Ik vermoed dat de voorzitter van OSB met een één dag per week aanstelling dat niet gaat oplossen!

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: