search instagram arrow-down

Vak organisatie bedrijfsschoonmaak niet in FM Opleidingen

Recent een hogeschool voor Facility Management bezocht. Welkom geheten door receptionistes en gastvrouwen (studenten in opleiding). Rondleiding met de directie door het gebouw waaronder ook de keuken en restaurant. Student van de opleiding leidt ons door de keuken en informeert ons over de zaken die studenten FM hier in de praktijk moeten leren. Hieruit volgt dat FM afgestudeerden naast de theoretische opleiding een idee hebben hoe receptiediensten werken, hoe werkzaamheden in de bedrijfskeuken en restaurant worden georganiseerd, wat de functie is van gastvrouw/heer en doen ervaring op in het omgaan van klanten en gasten.

Mijn vraag hoe de schoonmaak is georganiseerd bleek een pijnlijke. Wij hebben het hier intern over gehad, aldus de directie, en het is een heikel punt, maar de schoonmaak is uitbesteed. Dit impliceert dat de organisatie van bedrijfsschoonmaak voor deze studenten van de hogeschool voor Facility Management altijd een ‘black box’ zal blijven.

In mijn visie is dat een hoeveelheid gemiste kansen. De organisatie van bedrijfsschoonmaak is complex en het valt te betreuren dat veel contactpersonen aan de opdrachtgevers kant geen (praktijk) opleiding hebben genoten van dit vakgebied. Het resultaat hiervan is dat men ‘vertrouwt’ op de expertise van de schoonmaakindustrie. Deze schoonmaak industrie vertrouwt zich zelf niet laat staan de concurrentie. Het gevolg is dat inschrijvingen schoonmaakonderhoud niet op basis van eigen calculatie plaatsvinden doch op basis van laatst bekende markt gegevens zoals uurtarieven en productienormen. Volwassen tegenspel op basis van ‘know how’ aan opdrachtgevers kant is gegeven het ontbreken aan opleiding verwaarloosbaar en beperkt zich tot onderhandeling over tarieven en prijzen.

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: