search instagram arrow-down

Europese aanbestedingen diensten en het milieu

In navolging van overheden en corporaties wordt door veel organisaties gretig gebruik gemaakt of is gewoon verplicht Europese aanbestedingen te houden voor diensten. In de bestekken krijgen mileu en duurzaamheid een belangrijke paragraaf. U doet toch wel aan milieu? Dus in een paar pagina’s melden hoe milieu vriendelijk je wel acteert. Kantoor afval scheiding aan de bron. Secretaresses komen lopend naar het werk. NEN 23579 sustainebility, voor zover zoiets bestaat, op zak. Leveranciers van schoonmaakmiddelen terroriseren met eisen inzake verpakkingen, retour van fust, middelen die wel reinigen maar milieu geen schade aanbrengen, enzovoort.

De bestekken zelf zijn voor wat betreft de omvang, veelal meer dan 60 pagina’s, milieu onvriendelijk. ‘Think before you print’. De gedachte achter de Europese aanbestedingen, die naar mijn inzicht voortvloeit uit wantrouwen, lijkt een zuivere. Elk bedrijf in Europa moet in principe kunnen inschrijven op deze aanbestedingen, dus niet beperkt tot een groepje locale aannemers. Dit ten einde te voorkomen dat afspraken gemaakt worden tussen aannemers onderling. Ook om te voorkomen dat ‘deals’ worden gemaakt tussen aannemers en vertegenwoordigers van opdrachtgevers. Tot zover in orde. Europese aanbestedingen leveren ook een hoop werk op voor juristen, adviseurs en andere entiteiten die menen deskundig te zijn.

Hoe past milieu daar nu werkelijk in? Te beginnen met al die tussenpersonen. Adviezen kosten geld, bomen, brandstof, nog meer papier en voorkomen dat zaken tot simpele proporties en keuzes beperkt kunnen blijven. Weinig milieu schade beperking. Het bestek wordt alleen dikker en uitgebreid. U dient 200 punten te behalen teneinde de voorselectie te halen, waarbij uw financiële draagkracht die van de Rabobank moet evenaren. U print derhalve in drievoud een pak papier uit, alsmede een cd met digitale kopie, voegt uw bedrijfspresentatie toe en verhoogt het overzicht door onderwerpen te scheiden met een plastic tabblad. Nog meer milieu belasting.

Er zijn ook milieu sparende voordelen bij deze inschrijvingen. Waar voorheen directies en commercanten met de auto op pad moesten om offertes uit te lokken kan men nu volstaan met het raadplegen van de aanbesteding kalender. Hoe milieuvriendelijk is nu een inschrijvings resultaat. Een voorbeeld uit de ‘landscaping, voorheen groenvoorziening.

Een club gemeentes in Het Gooi heeft groenvooziening van onder meer sportvelden aanbesteed. De gunning is gegaan naar een aanbieder met de meest economische, nou ja vult u zelf svp verder in. Bedrijf uit Drenthe. Met de beslissing voor dit bedrijf te kiezen is alle specifieke ervaring met het onderhoud van deze velden verdwenen. In plaats van een paar locale bedrijven die in de buurt gevestigd zijn komt nu dagelijks een tweetal opleggers uit Drenthe met maaiers en rollers voor de Gooische voetbalvelden. Reistijd per auto twee keer 1,5 uur als het meezit. Afgedacht dat deze tijd voor het grootste deel afgaat van de werktijd kan worden gesteld dat dit een behoorlijke verzwaring is van de milieulast. Die voorbeelden zijn ook te vinden bij schoonmaakbedrijven.

Samenvattend Europese aanbestedingen diensten zijn ook milieu onvriendelijk!

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: