search instagram arrow-down

WVTTK. Wat Verder Ter Toilet Komt.

Met het korte ‘woon – school’ verkeer als doorslaggevend argument bleek ‘De school met den Bijbel’ de juiste keuze als kleuterschool. Onvoldoende aandacht bij het ochtendbidden werd beloond met een ochtend doorbrengen in de toiletgroep. Geleerden zijn het er niet over eens of hier mijn belangstelling voor het professioneel schoonhouden van sanitair is ontstaan.

Even in Jakarta de belangen behartigd. Terug met KLM, echter de vlucht wordt uitgevoerd door Garuda. Maakt voor het verhaal niet uit. Na 14 uur in een vliegtuig is de urinestop niet afdoende en dient zich het grote probleem aan.

Een bezoek aan de ‘lavatory wordt ontmoedigd door het feit dat inmiddels 67 personen na het omeletontbijt zijn voorgegaan. Verder is ook de situatie niet bemoedigend waar enkele reizigers na het openen van de cabinedeur zich verschrikt afwenden en besluiten toiletbezoek uit te stellen tot in de Schiphol terminal.

Hiervoor bleek een abonnement op Service Management niet nodig waarin het artikel: https://servicemanagement.nl/smerigste-plekken-in-het-vliegtuig een summiere doch met duidelijke beeldvorming toelichting biedt op de staat van reinheid van essentiële raakvlak elementen in vliegtuigen. Het helpt daarbij ook niet als ik eraan toevoeg dat er geen verschil in kwaliteit van schoon is bij start dan wel landing. Optisch lijkt het wat en dat is alles.

De keuze van de tweede toiletgroep na aankomst gate lijkt dan de beste oplossing. Een bescheiden rij wachtenden voor u. Benthem & Crouwel Architecten hebben hun best gedaan en Schiphol heeft hun advies opgevolgd. Mooie toiletgroepen. Vloeren naadloos waardoor vuil en aangedweild ‘urinesop’ niet in voegen kan dringen, wanden eveneens goed afwasbaar in juiste kleuren. De toilet ontwikkeling is voorbij aan de droogspoelfilosofie van enkele jaren terug. Duurzaam doorspoelen, het woord alleen al, betekende kalksteen in de afvoer en verstoppingen, stank en andere narigheid tot gevolg.

Vier bekroonde partners in schoonmaken zorgen voor uitvoering van de schoonmaakcontracten op Schiphol. Als reiziger vind ik dat er behoorlijk goed wordt schoongemaakt. Als professional vind ik dat ook, wel stel ik vast dat met de tegenwoordige afwerkmaterialen van vloeren en wanden het zware en kostbare werk van strippen en conserveren van vloeren tot het verleden behoren.

De ‘schrobzuigmachine’ kan naar het museum want de ‘dweilmachine’ is voldoende in staat om ‘licht’ gehecht vuil te verwijderen. Door over te gaan naar resultaat gerichte contracten (het woord schoonmaak is weggepoetst), waarbij de leverancier geen verantwoording meer hoeft af te leggen hoeveel schoonmaakuren hij inzet, is een vergelijking van huidige productie met oude data van ureninzet onmogelijk.

Maar daar zijn we niet voor gekomen. Het toilet in. Voorafgaand dien ik echter te melden dat wij in het westen van mening zijn dat het afvegen van de anuspartij met toiletpapier een voldoende en hygiënisch resultaat biedt. Die mening wordt in het verre oosten niet gedeeld en heeft nagenoeg elk toilet een anusspoeler.

Teneinde Oost en West met elkaar te verbinden probeer ik toiletpapier af te rollen en onder de kraan te houden voor natte reiniging. Deze methode slaagt echter niet.

Schipholrol

Met beide handen en met duim en wijsvinger tracht ik toiletpapier af te rollen doch eindig met twee kleine stukjes milieuvriendelijk grauwgrijs ruw papier. Nader onderzoek wijst uit dat het rolletje enigszins bekneld is geweest in de verpakking dus van rollen kan geen sprake zijn.

Het aanbod uit de tweede helft van de metalen bak namelijk een toiletbrildoek blijkt ook toiletpapier met dezelfde handycap.

De metalen houder is vooral geselecteerd op grond van robuustheid, in de volksmond ‘hufterproof’ genoemd, in plaats van op klanttoegankelijk gebruik. Dit veroorzaakt dat deze box ook inderdaad robuust moet zijn. Want waar innerlijke vrede het lang had volgehouden staan nu ego gedachten vooraan en die voorspellen weinig goeds.

Dan het schermen met het aanbod van een toiletbrildoek (kijk eens hoe goed wij bezig zijn) of wat de officiële naam ook moge zijn. Zoiets is alleen nuttig als sprake is van een open puist op de kont. Vanwege de lucht circulatie en verstuiving van water in het toilet bevindt zich op dit papier evenveel bacteriën als op de toiletbril. Een gezond lichaam kan hier tegen. Maar afgezien van deze informatie is de klanttevredenheid vanwege gediskwalificeerd toiletpapier in deze situatie laag te schatten. Wie kunnen wij hier de schuld van geven.

De eerste gegadigden zijn het inkoopteam aangevuld met de externe adviseurs. Met de omvang van deze mega order kwam een fantastisch lage prijs in de tender bovendrijven. De voorcalculatie voorzag in een marge van enkele centen per rol van 100 velletjes, opgerold en vastgezet met een laagje contactlijm, zonder bedrijfsreclame, wel met teksten over gegarandeerde duurzaamheid en zegeltjes sparen.

Anderzijds bleek het aanbieden van 100% kwaliteit papier zowel in de vorm van handdoekpapier als toiletpapier voor vele doelgroepen een collectorsitem en materiaal om mee te nemen naar de camping. Dat was ook niet de bedoeling.

Het hopelijk verstandige dat nog zou kunnen worden toegevoegd is, zoals gebruikelijk bij belangrijke meerjarige inkopen, er sprake moet zijn van een ‘panel’ dat uitgebreid de sanitaire faciliteiten gaat testen. Een test toilet afzonderen waarop alle procesbetrokkenen met de aangeboden producten hun sanitaire protocol uitvoeren en hun ervaringen registreren op de toiletpapier App. Dit alles voor een gefundeerde besluitvorming voor sanitaire dienstverlening die leidt tot een goede klantbeleving en klanttevredenheid.

Hans Westerveld, cfm

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: