Maak van schoonmakers echte helden. Nu Joop nog overtuigen!

Joop is een metafoor, waarschijnlijk heet hij Michel, Ron, Arnold of Matthijs. Wel met een interessante titel maar geen werkelijke macht om te beslissen. 

De grote bazen zijn de bojo’s met aanleg voor cijfers. Kortom de cijferneukers. Naast de omzetgroei is de winst het belangrijkst. 

Het hoofdkantoor ziet er prima uit. De secretaresse, voorheen zich vervoerend in een afgetrapte diesel, parkeert nu de company gesponsorde fiets in de nieuwe fietsenstalling als uiting van hoe milieuvriendelijk het bedrijf zich etaleert. Dat item wordt regelmatig in de ‘Social Media’ verkocht. Ook meldingen in de vakpers over andere prijzen komen voorbij waaruit moet blijken hoe innovatief de betreffende onderneming bezig is. 

Vier echelons lager werkt de schoonmaker. Hij heeft veelal een migratie achtergrond. 

In het openbaar vervoer zie je als oplettende kijker vooral ouderen als schoonmaker. Geen instroom van jeugd. Die zijn ook niet geïnteresseerd in een baan als schoonmaker, laat staan bij het openbaar vervoer. Het werken op tochtige terminals of perrons spreekt niet direct aan. 

Dat ligt niet aan de cao voor werknemers in het schoonmaakbedrijf. Deze is zowel in de salariëring als in secondaire voorwaarden beter dan bijvoorbeeld de horeca cao. Ook werkkleding is van uitstekende kwaliteit dus geen kou lijden. 

De oorzaak ligt vooral in de veronderstelde lage maatschappelijke positie van de schoonmaker zoals die in het verleden werd gevormd en nog steeds valide lijkt. De schoonmaakbedrijven, in allerlei pogingen om de status van schoonmaak verbeterd te krijgen, steken veel energie in het verbijzonderen van de informatie voor hun klanten. Ook met IT-beheersystemen omtrent de productie van het personeel. 

Hiermee koerst men op de verkeerde weg. Hier gaat het weer over de organisatie en de briljante systemen in plaats van de uitvoerende partijen, de steeds ouder wordende schoonmakers en hun vervangers, de medewerkers met een migratie achtergrond. 

Radicaal moet dit anders! De IT-systemen moeten ten dienste staan van de schoonmaker. Deze komt elke dag, of éénmaal per week als de frequentie van het werkprogramma dit aangeeft, in alle ruimten in een gebouw. Deze medewerker kan via de app alle relevante verstoringen, opmerkingen en eigen kwaliteit opinie doorzetten naar de desktop die zowel beschikbaar is voor de opdrachtgever als voor het schoonmaakbedrijf. Optimale transparantie. 

InPRC (http://inprc.nl/nl/home-3/) is zo’n toepassing. Gekoppeld aan een bonussysteem voor behaalde (extern beoordeelde) kwaliteit kan deze facilitair medewerker zich uiteindelijk realiseren dat zijn informatie bijdraagt aan het zorgen van een storingsvrije facilitaire dienstverlening, inclusief notatie omtrent storingen van de harde services. 

Het kan niet anders dat deze schoonmaakmedewerker zich gewaardeerd zal weten, hetgeen zal bijdragen aan werkplezier en satisfactie, laag verzuim en continuïteit. Waar zit de ruimte voor een bonussysteem voor de schoonmaker? Er zullen minder middenkader uren nodig zijn en kosten gemaakt zijn want de schoonmaker is letterlijk gebaat bij het leveren van zijn gewaardeerde prestatie. Echte helden dus. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: