search instagram arrow-down

De Nul Ruimte

Met nieuwe gebouwen en na renovaties zien we vaak de mooiste interieurs met bijbehorende kunst impressies. In afwachting van de ontvangst door mijn afspraak bekijk ik de entrees, de wachtruimte en de doorkijk naar gangen en werkplekken. Ook altijd leuk om de processen waar te nemen hoe er wordt ontvangen en afgehandeld. Hierdoor ontstaat een impressie hoe de organisatie nagedacht en geïmplementeerd heeft hoe gasten en leveranciers ontvangen dienen te worden. Dat de aantrekkelijke commercieel directeur een bredere glimlach vanaf de receptie ontvangt dan waarmee de pakketbezorger tegemoet getreden wordt laat zich niet gemakkelijk in een protocol corrigeren. Wij zijn tenslotte mensen.

Cleaning Works, voor zover bekend en zoals de naam weergeeft, houdt zich bezig met het adviseren omtrent de organisatie, uitvoering en resultaat van professioneel schoonmaken. Schoonmaak kan echter ook in een ruimer verband worden gezien. Cleaning Minds. Hiervan een voorbeeld. 

Met de introductie van een Nul Ruimte. Deze ruimte kost niets, gewoon een lokaal dat toch al leeg stond. We maken het alleen nog leger. Alle inventaris eruit. Geen semi kunstwerken aan de muur, geen separatieglas, één deur en één stoel in het midden van de ruimte. De ruimte is bij voorkeur geluidsarm. De verlichting blijft aan.

Een geïnteresseerde persoon reserveert de ruimte voor een tijdje en neemt plaats op de stoel. Deze persoon vraagt zich af wat doe ik hier. Dat leg ik nu uit. De persoon wordt gevraagd zich voor te stellen dat de lege ruimte ‘Bewustzijn’ is. Vanwege de beperkingen van de ruimte lijkt het bewustzijn ook beperkt doch als de persoon achter de ruimte kijkt is hij/zij zich ervan bewust dat daar ook bewustzijn is ander zou hij/zij zich daar niet van bewust zijn. De persoon realiseert zich dat alles wat hij/zij ziet mogelijk is doordat hij/zij zich daarvan bewust is. Tevens wordt vastgesteld dat ‘Bewustzijn’ er altijd is, onveranderd en zonder emotionele mutaties. De persoon komt tot de conclusie dat hij dat ‘Bewustzijn’ is. En dat gedachten van tijd tot tijd altijd een verschil in emotie vertegenwoordigen maar dat zijn ‘Bewustzijn’ altijd onveranderd blijft. Het woord ‘altijd’ is een dualistisch woord met als tegendeel het woord ‘nooit’ of ‘niet altijd’. Bij ‘Bewustzijn’ moet het gezien worden als ‘non-dualiteit’ als ‘zonder begin en eind’.

Tijd om een keer naar binnen te kijken met de vraag ‘wie ben ik’. Hierdoor wordt de ‘denkgeest’ (ons denken) gevraagd zichzelf te onderzoeken in plaats van alleen maar bezig te zijn met issues buiten onszelf te bekijken en op te lossen. 

Wat het kan opleveren: een andere kijk op jezelf en vooral meer vrede in alles wat je denkt en onderneemt. Het kan niet anders dat ook de onderneming hiervan vruchten gaat plukken. Interessant?

Dit gedachtegoed is ontleend aan de leringen van Rupert Spira: https://non-duality.rupertspira.com/about/rupert-spira

Geef een reactie
Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: